Onko kirkon noudatettava journalistin ohjeita?

Onko kirkko media? Tuleeko sen noudattaa hyvän journalismin ohjeita esimerkiksi silloin, kun se raportoi kohokohtia Maahanmuuttoviraston tekemistä kielteisistä turvapaikkapäätöksistä?

Turvapaikkapäätösten lukemista puoltaa mm. journalistin ohjeiden kohta 1, jonka mukaan kuulijoilla on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Myös kohta 14, tietolähteen salassa pitäminen toteutuu.

Muutama kohta on kuitenkin ongelmallinen. Esimerkiksi kohta 13 edellyttää, että uutistapahtumaa seurataan loppuun saakka ja muutoksista raportoidaan. Jos jokin luetuista kielteisistä turvapaikkapäätöksistä kumotaan, raportoiko kirkko tästä esimerkiksi seuraavan jumalanpalveluksen rukoushetkessä?

Journalistin ohjeiden kohdassa 17 puolestaan todetaan, että haastateltavalla on oikeus saada ennakolta tietää, millaisessa asiayhteydessä hänen lausumaansa käytetään. Tietävätkö kaikki asianomaiset, että heitä koskevia päätöksiä luetaan teatterien lisäksi myös kirkoissa? Kysesssä nimittäin ovat kohdan 27 viittaamat ”yksityiselämään kuuluvat erityisen arkaluonteiset seikat”.

Selvästi ongelmallisin on kohta 21, jonka mukaan asetettaessa selvästi tunnistettavissa oleva taho erittäin kielteiseen julkisuuteen, tälle tulee varata tilaisuus esittää oma näkemyksensä jo samassa yhteydessä. On naiivia kiistää, etteikö Migri aseteta — syystä tai syyttä — erittäin kielteiseen julkisuuteen. Varataanko siis Migrille oikeus tulla kuulluksi? Kyseessä ei nimittäin ole ”tavanomainen kulttuurikritiikki, poliittinen, taloudellinen tai yhteiskunnallinen arviointi”, joka ei velvoita vastaavanlaiseen kuulemiseen. Kyse on yksittäisten viranomaisten tekemien päätösten arvioimisesta.

Ehkä helpointa on vain todeta, että kirkko ei ole media, papit eivät ole journalisteja ja että mitä tässä nyt pilkkuja viilaamaan: tarkoitus pyhittäköön keinot. Ja jos Migrin virkamiehet seisovat päätöstensä takana, kantakoot sitten niistä myös vastuun.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s