Syntiset tervetuloa — Kanadaan?

Tällä viikolla Kanadan Vancouverissa järjestetään suuri Festival of Hope -evankelioimistapahtuma. Tapahtuman pääpuhujaksi on kutsuttu Franklin Graham. Kanadassa pohditaan parhaillaan: voiko jyrkän kielteisesti muslimeihin ja seksuaalivähemmistöihin suhtautuva ja Trumpin politiikan näkyvä kannattaja olla pääpuhuja kulttuuriltaan hyvin toisenlaisessa maassa? Voiko yhdessä maassa puhua yhtä ja toisessa toista: kotimaassa ”America first” ja naapurissa ”Jesus first”? Entä lakkaako Franklin Graham olemasta poliittinen vaikuttaja sillä hetkellä, kun hän ylittää Kanadan rajan? Kutsujien mielestä kyllä, toisten mielestä ei.

Erityisen ongelmallisiksi nähdään Grahamin lausunnot, joiden mukaan kaikilta muslimeilta tulee kieltää pääsy Yhdysvaltoihin ja kaikilta seksuaalivähemmistöihin kuuluvilta pääsy kirkkoihin. Myöskään Trumpin valinnan julistaminen ”Jumalan tahdoksi” ei Grahamilta ehkä ollut kovin kaukonäköistä ja kristittyjen yhteyttä rakentavaa.

Joukko kanadalaisia pastoreita on sitä mieltä, että Franklin Grahamin kutsuminen Vancouveriin juuri nyt on huono ajatus. Itse asiassa yli puolet Vancouverin alueen pastoreista toivoo, että tilaisuuden pääpuhuja vaihdetaan. Muitakin vaihtoehtoja olisi, esimerkiksi kanadalais-amerikkalainen Ravi Zacharias. Sen sijaan evankelioimistapahtuman perumista kukaan ei toivo. Hyvän sanoman julistamiselle nähdään tarvetta. Festival of Hope -tapahtumaa on valmistelu jo pari vuotta.

Fanklin Grahamin kutsumiselle puhujaksi on helppo löytää myös puoltavia näkökulmia. Kirjoittihan esimerkiksi Paavali filippiläisille, että mitäpä näistä nyt ongelmaa tekemään, ”kunhan Kristusta vain tavalla tai toisella julistetaan.”  Ja minä ainakin uskon, että Billy Grahamin poika haluaa vilpittömästi julistaa Kristusta, tosin ehkä hieman menestysteologisin maustein. Mutta — kuten sanottu — ”mitäpä näistä”.

Mutta vaikka motiivit olisivatkin kunnossa, onko kohderyhmä oikea? Enää ei olla Yhdysvaltojen raamattuvyöhykkeellä vaan maallistuneessa Vancouverissa. Jos maahanmuuttajat ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat eivät ole tervetulleita Grahamin Yhdysvaltoihin, miksi he kokisivat olevansa tervetulleita hänen tilaisuuteensa rajan toisella puolella? Mikä olisi se rakkauden sanoma ja millainen se Jeesus, jota jyrkistä mielipiteistään tunnettu Graham heille julistaisi? Voiko samaan aikaan näyttää ovea ja kutsua sisälle?

On olemassa vaara, että kaiken kuhinan jälkeen tapahtuman keskipisteenä ei olekaan evankeliumi vaan Franklin Graham. Tai, pahimmassa tapauksessa, Donald Trump.

– – – – –

Asiasta lisää:

Pastorien avoin kirje
Christianity Today
Festival of Hope

 

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s