Vesikaivon rakentaminen mökille: valokuvat vaihe vaiheelta.

11. Kaivon rakentamisessa tärkein asia on kaivinkone, ja joku joka osaa käyttää sitä. Oikean paikan löytäminen onkin toinen juttu. Tämä tyyppi kokeili varvulla.

22. Toinen tärkeä tarvike ovat kaivonrenkaat. Tähän maahan niitä uppoaa kolme metrin syvyistä ja yksi puolikas. Halkaisija on yksi metri.

33. Eikun kaivamaan.

44. Kun peruskallio kolahtaa vastaan, viisas lopettaa kaivamisen. Vettä tulee onneksi, mutta niin hiljaisena norona, että sitä ei ylhäältä katsoen kunnolla edes huomaa.

55. Oho. No näitä paikkaillaan sitten myöhemmin.

66. Pohjalle kevyt hiekkakerros.

77. Sen päälle suodatinkangas, ja vielä vähän lisää hiekkaa.

88. Mies hissiin ja ensimmäinen rengas alas.

99. Nyt tarkkana. Vatupassin avulla ensimmäinen rengas suoraan, ellei sitten olla rakentamassa Pisan tornia.

1010. Renkaiden väliin solumuovista valmistettua Kassu-tiivistysnauhaa.

1111. Tästähän tulikin varsinainen rakennustyömaa.

1212. Hiekkaa sataa. Isolla kauhalla onnistuvat yllättävän tarkat kaadot, mutta silti kannattaa renkaiden päälle levittää suojalevyt.

1313.Maata näkyvissä.

1414. Yläosaan kiedotaan polyeteeni-muovikalvo suojaamaan roudalta.

1515. Viimeiset puolisen metriä tiivistetään ja tasoitetaan savisella maalla ja tehdään vielä vähän kaatoa kaivosta poispäin, jotta sade- ja sulamisvedet eivät pääse läpi.

1616. Renkaan yläreuna jäi turhan lähelle maan pintaa, joten laitettiin jatkoksi vielä yksi 25 cm korkea rengas ja sen päälle aivan järkyttävän painava kansirengas luukkuineen.

1717. Tasoitetun savimaan päälle kipataan viisi kuutiometriä multaa.

1818. Vettä on lirunut kaivon pohjalle jo puoli kuutiometriä. Ensimmäiset vedet saattavat olla savisia, joten ne kannattaa pumpata pois. Biltemasta saa tällaisen uppopumpun kolmellakymmenellä eurolla. Siihen pitää tietenkin hankkia myös poistoletku.  Insinööreille tiedoksi: DP 250 W, suurin painekorkeus 7 m, suurin virtaama 8 m3/h, paino 4 kg, liitäntä 1 1/4″ NPT.

1919. Pumppu lasketaan narun (ei sähköjohdon!) varassa kaivon pohjalle. Kun veden pinta on pumppaamisen myötä laskenut pumpun yläreunan tasolle, virta katkeaa automaattisesti.

2020. Vettä! Kaivosta!

2121. Pelkkä betoninen kaivonkansi olisi ollut vähän tylsä ja epäkäytännöllinen, joten rakennutin tällaisen. Sisällä on vinssi ja sinkkiämpäri. Toisessa päädyssä on vinssin kahva ja toiseen päätyyn asennan käsikäyttöisen Nira 6B -pumpun, jolla saa kesäaikaan juomavedet näppärästi. Kansirakennelman maalasin samoihin väreihin kuin kesämökin päärakennus.

2222. Lopuksi kävin hakemassa Hornborgilta vaaleita lokka-liuskekiviä kaivon ympärille. Koe-asettelin niitä ensin kaivon viereen.

2323. Melkein valmis! Kyhäsin myös kaivon eteläsivulle mökkivaakunan. Myöhemmin vielä tasoitin laatat hiekan avulla ja täytin laattojen välit vaalealla saumaushiekalla.

4 kommenttia artikkeliin ”Vesikaivon rakentaminen mökille: valokuvat vaihe vaiheelta.

  1. Vesiautomaatti asennus ,miten tunnistaa veden pinnan ,jos alle pohjaventtiilin ja estää vesiautomaatin käytön
    Kiitos

    Tykkää

    1. Oma kaivoni on sen verran matala, että taskulampulla näkee, missä letkun pää alkaa lähestyä. Letkuun voi laittaa vaikka ilmastointiteipillä muutaman merkin ennen pohjaventtiiliä.

      Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s