Angry Greeks – kreikkalaisen ajatuksia velkakriisistä

Vieraileva blogisti: Anneli Vampoula, Agria, Kreikka

Jorgoksen ja Zorbaksen virhe
Suomalaisilla keskustelupalstoilla kaikki Jorgokset ja Zorbakset on haudattu moneen kertaan siivelläeläjinä ja laiskureina. Ja tosiasiahan on, että Kreikka on itse aiheuttanut omat ongelmansa, tosin vastuuttomien ulkolaisten pankkiirien myötävaikutuksella: lainaa on syydetty käytännössä maksukyvyttömälle maalle, joka on voinut maksaa ulkomaanvelkaansa takaisin ainoastaan uusilla lainoilla.

Missä sitten on näiden Jorgoksen ja Zorbaksen ja Mariankin virhe? Tietenkin siinä, että he äänestävät vastuuttomia populistipoliitikkoja, jotka ovat luvanneet mitä päättömimpiä asioita ja myös pitäneet lupauksensa niin, että täällä olisi ollut kohta koko kansa eläkkeellä.

Ortodoksinen hälytys ja muut vaihtoehdot
Mitä vaihtoehtoja heillä sitten olisi ollut? Kaksi vasemmistopuoluetta, joista toinen saarnaa kommunismin ihanuutta ja pitää Pohjois-Koreaa ja Kuubaa mallivaltioina. Toinen, maltillisempi, on sitä mieltä, että Neuvostoliitto oli ihannemaa, joka sortui pettureiden kapinaan. Sitten olisi tarjolla vielä natsimallinen oikeistopuolue, ”Ortodoksinen hälytys”, joka on niin lähellä fasistipuoluetta kuin vain olla voi. Suomen Persut ovat kevyttä kamaa tämän rinnalla.

Koska kumpikaan ääripää ei kiinnosta keskivertokreikkalaista, jäljelle jää kaksi maltillisempaa vaihtoehtoa: sosiaalidemokraattinen PASOK, joka on vielä tänään perjantaina vallassa ja Nea Demokratia -oikeistopuolue. Toinen näistä kahdesta on muodostanut Kreikan hallituksen viimeiset 35 vuotta. Enemmistöhallitukseen on riittänyt 35 %:lla äänisaaliista. Kreikan vaalilaki on omituinen.

Eliitin intresseissä ei ole korruption kitkeminen
Suomalaiset katselevat kreikan työläisiä barrikadeilla säästöjä vastaan ja tuntuvat ajattelevan: ”Hullu kansa, ei vieläkään ymmärrä, että nyt ei ole muuta vaihtoehtoa kuin suostua säästämiseen ja leikkauksiin, eläkeiän nostamiseen jne.” Keskivertokreikkalainen tämän onkin ymmärtänyt, mutta häntä ottaa suunnattomasti nuppiin se, että Kreikan rikkaita ja veronkiertäjiä kohtaan ei ole vieläkään suunnattu yhtään vakavasti otettavaa toimenpidettä – suurista puheista huolimatta.

Kreikan taloudellinen ja poliittinen eliitti kasvaa pienestä pitäen kalliissa yksityiskouluissa ja on ihan eri sfääreissä kuin tavallinen kansa. Niinpä nämä kaksi eliittiä suojelevat toisiaan, eikä heidän intressesissään ole veronkiertämisen tai korruption kitkeminen.

Olen kuullut monen kreikkalaisen iloitsevan siitä, että uuden sopimuksen myötä Kreikkaan tulisi EU:sta pysyvä taloutta kontrolloiva elin troikan joka kolmas kuukausi tapahtuvien tarkastusten sijaan. Kreikan kansan luottamus kreikkalaisiin poliitikkoihin ei juuri voisi olla alhaisempi.

* * *

Kirjoittaja on asunut Kreikassa 26 vuotta, josta viimeiset 14 vuotta pienessä merenrantakylässä lähellä Volosta. Alue on aidointa Kreikkaa – jopa turistit ovat kreikkalaisia.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s