Viikko ennen maratonia: 10 kohdan muistilista.

Koska ystäväpiirissäni on jo melko monta maratoonaria, ajattelin jakaa oman, hyväksi havaitsemani kymmenen kohdan listan maratonille valmistautumisesta. Lista käsittää vain viimeisen viikon ennen h-hetkä – ei siis varsinaista harjoittelujaksoa eikä myöskään itse juoksua.

Näitä ohjeita ei pidä ottaa turhan vakavasti. Loppujen lopuksihan maratonissa on kyse vain juoksemisesta ja terveen järjen käytöstä, joten urakasta kyllä selviää vähän väärinkin varustautuneena.

1 Basta pasta (jo riittää pasta).
Joissain kilpailuissa näen juoksijoiden ahmivan pastaa vielä tunti ennen lähtöä. En suosittele. Syön kyllä reilusti pastaa noin kolmena päivänä ennen juoksua, mutta viimeisen vuorokauden pyrin elämään mahdollisimman normaalisti. Saatan  jopa juoda lasillisen punaviiniä illalla.

2 Juo ennen kuin juokset
Juomisen merkitystä ei voi liioitella. Jos kisat ovat lauantaina – niin kuin ne yleensä ovat – aloitan juomisen tiistaina ja sekoitan joka päivälle pari litraa lempi-urheilujuomaani. Perjantai-iltana siirryn normaalielämään myös juomisen suhteen.

3 Magnificant Magnesium
Magnesium on ainoa hivenaine, jotan syön ympäri vuoden. Se ehkäisee mm. kramppeja. En kuitenkaan ota extra-isoa annosta enää vuorokautta ennen juoksua, jotta ei tarvitse pysähdellä bajamajoissa. Paras testaamani magnesium on Magnesia sitraatti 300.


4 Nänninnännunnat

Laastaroimattomista nänneistä ehtii valua yllättävän paljon verta noin 4 tunnin aikana. Ainakin jos on yhtä herkkähipiäinen kuin minä. Muihin hiertäviin paikkoihin kannattaa laittaa vaseliinia.

5 Leikkaa kyntesi
Liian pienet tossut tai vain aavistuksen liian pitkä varpaankynsi voi aiheuttaa kynnen irtoamisen tai ainakin mustumisen. Liian lyhyeksi leikattu kynsi ei taatusti ole yhtään miellyttävämpää. Kokemuksesta viisastuneena suhtaudun kynsien leikkaamiseen ennen maratonia neuroottisesti.

6 Sisäänaja vaatteet ja varusteet
Juoksen vain kunnolla sisäänajetuilla vaatteilla. Maraton ei ole testipaikka edes paidalle, saati sitten sukille tai kengille. Kokeilin kerran juosta iPodin kanssa, mutta 20 km:n jälkeen teki mieli heittää vehje pusikkoon. Samoin kävi kokeilulle juosta aurinkolasien kanssa.

7 Juokse Neiti Ajan kanssa
Kello on maratoonarin henkivakuutus. Sen avulla voi pitää yllä maltillista vauhtia erityisesti kriittisen ensimmäisen kolmanneksen aikana. Tuon jälkeen moni kelloton tai muuten uhkarohkea juoksija tuleekin selkä edellä vastaan.

8 Vähennä harjoittelua.
Juoksen viimeisen nopean, karstat poistavan max. 10 km:n lenkin noin viikkoa ennen maratonia. Tämän jälkeen riittää pari rauhallista lenkkiä, joiden yhteispituus on enintään neljännes normaalista harjoittelumäärästä. En myöskään mene viime tingassa kuntosalille kokeilemaan uusia jännittäviä harjoituksia.

9 Käy hierojalla
Jätän viimeisen hieronnan ja juoksun väliin vähintään neljä päivää. Näin ainakin silloin, jos hieronta on ns. lihaksia muokkaavaa ja aineenvaihduntaa runsaasti kiihdyttävää. Rankka hieronta vastaa rankkaa harjoittelua.

10 Venyttele kohtuudella
Niin kuin ei muutakaan tavallisesta poikkeavaa, myöskään rankkoja venytyksiä ei kannata tehdä liian lähellä juoksupäivää. Rento, lihaksia hölskyttelevä käyskentely riittää. Ja lämmittelyjuoksua ennen h-hetkeä ei todellakaan tarvitse tehdä. Tarvittavan lämmittelyn ehtii tehdä maratonin aikana.

Ja lopuksi: nauti hetkistä ennen lähtöä!
Muutama tunti ennen maratonia on mahtavaa aikaa: fyysinen olo on epätavallisen tyyni ja ajatukset fokusoituneet tulevaan koitokseen. Elimistö on täydellisen palautunut kuluneiden kuukausien rasituksesta, lihakset ovat täynnä glykogeeniä ja pulssi alhainen. Koko olemus leijuu.

Tähän tilaan voisi vaikka jäädä, ellei joku kahjo olisi keksinyt, että juuri nyt täytyy lähteä juoksemaan.

Yksi kommentti artikkeliin ”Viikko ennen maratonia: 10 kohdan muistilista.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s