Aito oikea italialainen tiramisu, per favore.

Lupasin tehdä jouluksi 2010 yhden ruokalajin. En ole koskaan valmistanut Tiramisua. Siispä ajattelin, että nyt on hyvä tilaisuus yrittää, miten lähelle kuvittelemaani ”oikeaa tiramisua” pääsen aloittelijan onnella.

Selailin noin viittä eri koti- ja ulkomaista reseptiä ja tein niiden pohjalta oman versioni. Hyvä ja valmistusta nopeuttava uutinen on, että uunia ei tarvitse käyttää lainkaan. Jälkiruoasta riittää 10 hengelle.

Ylhäällä näkyy lopputulos, ja näillä aineilla siihen pääsee:

500 g Mascarpone-juustoa. Tiramisu ilman Mascarponea on kuin Italia ilman, hmm – Berlusconia.

Pikkupullo (0,5 dl) Amaretto-likööriä. Tällaisia saa Alkon  kassojen edustalta parilla eurolla. Jonkun koulukunnan mukaan pitäisi käyttää Marsala-viiniä, mutta sitä ei myydä edullisissa pikkupulloissa. Niinpä päätin, että Amareton mantelinen aromi sopii ilman muuta Marsalaa paremmin yhteen kaakaon kanssa.

200 g Savoiardi-keksejä. Näitä löytää ihan tavallisen, tosin ehkä vähän isomman ruokakaupan hyllyltä.  Yhdessä paketissa on 150 g. Näitä kissankieli- ja Lady fingers -nimelläkin tunnettuja keksejä meni omaan kakkuuni 20 kpl eli vähän yli 200 g.

1 ruokalusikallinen espresso-pikakahvia sekoitettuna 2 dl vettä. Turvauduin pikakahviin, sillä valmiit 6 kupillista espressoa Wayne’s coffeessa olisi maksanut 15 euroa. (Edit: seuraavalla kerralla teen aavistuksen vahvempaa kahvia.)

1 dl sokeria. Paremman vaahdon saat, kun käytät erikoishienoa sokeria.

5 valkuaista ja 5 keltuaista.  Vielä en ole kuullut, että näitä myydään erikseen, eli reseptiin tarvitaan 5 munaa. (Edit: kannattaa jättää yksi muna pois, niin tulee vähän kiinteämpää.)

Reilu 1 ruokalusikallinen kaakaojauhetta.

Ja sitten hommiin:

Valmista kahvi sekoittamalla 1 ruokalusikallinen (15 ml) pikakahvia 2 desilitraan kuumaa vettä. Anna jäähtyä ja lorauta joukkoon suurin osa Amaretosta.

Vatkaa valkuaiset. Laita joukkoon ripaus suolaa, sillä joku on joskus sanonut, että näin kannattaa jostakin syystä tehdä. Valkuaisten vatkaaminen on muutenkin oma taiteenlajinsa, josta löytyy tarkempia ohjeita verkosta. Minun vaahtoni näyttää aika hyvältä, eikö?

Vatkaa keskenään keltuaiset ja sokeri. Lisää sen jälkeen joukkoon Mascarpone-juusto – ei vatkaten vaan käännellen. Jos Amarettoa on vielä jäljellä, lorauta loput tänne.

Sitten – yllätys yllätys – sekoitetaan keskenään keltainen ja valkoinen  mössö, edelleenkin varovasti käännellen. Luulisin, että jokunen seokseen jäänyt valkoinen klöntti ei haittaa.

Kääntele Savoiardi-keksit kahviliemessä ja asettale ne sokeripuoli ylöspäin esimerkiksi lasagne-vuokaan. Itse liotin kutakin keksiä noin 20 sekuntia. Jos dippaat ne vain hetkeksi, keksit jäävät sisältä koviksi, jos liotat pitkään, ne mössääntyvät käsiisi. Joissakin resepteissä Savoiardit korvataan perinteisellä sokerikakkupohjalla. (Edit: tuo 20 sekuntia oli täydellinen aika keskikerroksen kekseille. Alakerran kekseille riittää puolta lyhyempi aika.)

Laita keksipohjan päälle puolet täytteestä, sen päälle sitten loput keksit ja lopuksi vielä toinen puoli täytteestä.

Sirottele lopuksi päälle kaakaojauhe, pyyhi sormella astian reunat puhtaiksi ja laita joulupöydän kevennys jääkaappiin odottamaan ainakin yhdeksi yöksi.

Aika sairaan hyvää tuli. Myös ei-niin-makeasta pitävä Muna-sinko-ruokablogisti otti lisää.

15 kommenttia artikkeliin ”Aito oikea italialainen tiramisu, per favore.

 1. Oijoi miten hyvän näköistä, ja hyvät suomalaiseen keittiöön sopivat ohjeet! Tää meni lemppareihin, ihan varmasti teen vielä tuosta oman version. Thanks!

  Tykkää

 2. Kyllä oli hyvää! Minä kyllä liotin noi savoiardi keksit vain kaksi sekunttia (sekuntti per puoli), koska mun kaveri, joka asuu Italiassa, neuvoi niin. Hyvä oli lopputulos kuitenkin! :) Grazie mille!

  Tykkää

 3. Vaikuttaisi hyvältä resettiltä ja varmasti onkin. Ei sitä tiedä vaikka tuota innostuisikin kokkeilemaankin joskus. Voikohan noita keksejä korvata jollain, vaiks Marianne-keksiillä jos ei oo muita? Mitä tuo edit muutoin tarkottaa kun en tuota italiaa osaa?

  Tykkää

 4. Varmaan jokin korvaava keksi löytyy, mutta itse en suosittelisi Marianneja. Voi tulla vähän turhan tönkköä syötävää.

  Edit tarkoittaa Editoida. Olen jälkikäteen muokannut tuota tekstiä mainitulta osin.

  Ei muuta kuin kokkaamaan…

  Tykkää

 5. Kiitos hienosta ja seikkaperäisestä ohjeesta, käytin sitä kun aloin opetella tiramisua. Maku on tosiaan aivan järjettömän hyvä. Mulla oli vääränlaisia kissankielikeksejä, jotka vettyivät, mutta ensi kerralla olen tarkempi.

  Tykkää

 6. En löytänyt oikeita keksejä prismasta… Ostin niitä väränlaisia kissankieliä ja vaan pirskotin espressoa niille.. Pelkään että nekin vettyy. Ja tein saman virheen kun sä ja laitoin ne 5 munaa, ens kerralla ajattelen mitä luen enkä vaan tee. Huomenna joulupöydässä maistellaan mitä sain aikaan. Kiitos reseptistä ja hyvää joulua.

  Tykkää

 7. Todella hyvä resepti Ilkka! Kiitos siitä! Mieki liotin keksejä aika paljon vähemmän kuin mitä suosittelit. Ekat savioiardit menivät mössöksi mutta pian opin että hetki riittää. Maku oli aivan huikean hyvä vaikka käytinkin kermalikööriä ja nyt kun uudeksi vuodeksi tehen niin laitan Marsala viiniä. Karvasmanteli tökkii…
  Hyvää uutta vuotta ja ehkä NW:ssa näkyillään :)
  Ps. olin iloisesti yllättynyt kun näin että sie olit tämän reseptin takana. Sinun blogitaivas tekstit ovat todella hyviä ja mielenkiintoisia.

  Liked by 1 henkilö

 8. Herkkulista! Harmi tuo ”Espresso” Nescafé. Olisi ollut parempi oikein espresso.
  Mutta kiva blogi sulle!

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s